Afbudsrejser til Polen

  • Læs rejseguide
  • Andre rejsemål

Polen

"Hvad man ikke dør af, gør én stærkere". Måske en halvslidt floskel, men ikke desto mindre indrammer den glimrende Polens opblomstring som nation - og som ferieland. Polen var hårdt ramt under 2. Verdenskrig. En femtedel af landets daværende befolkning, ikke færre end seks millioner polske statsborgere, mistede livet, og landet kom ud af krigen famlende efter sin identitet. Udgangen blev et sovjetisk-kontrolleret kommunistisk styre, som holdt helt indtil 1989, hvor Polen atter blev "sin egen lykkes smed" og fik fast grund under de mørnede støvler. Siden da har Polen vokset sig stor og stærk, også som turistdestination, og der er rigtig meget at komme efter, hvis man vælger den gamle Østersøperle som sit rejsemål.

De polske storbyer er fyldt til randen med fascinerende historie, og de er i det hele taget et kapitel for sig selv. Polens hovedstad, Warszawa, er landets fremmeste kulturby og huser blandt andet en lang række kulturfestivaler i løbet af året. Den kendteste og suverænt bedst besøgte er jazz-festivalen, "Jazz Jamboree", midt i oktober, som velsagtens har samme betydning for polakkerne som vor egen "Roskilde Festival". Warszawas restaurerede gamle bydel, Stara Miastro, må betegnes som det overordnede vartegn og er samtidig byens førende folkemagnet. Dertil kommer, at bydelen for år tilbage blev tilføjet UNESCOs verdenskulturarv. Brostensgaderne er indtagende og fantastisk hyggelige, hvilket sættes smukt i relief ved en tur i hestevogn blandt de nærtstående, farvestrålende
bygninger.

I Polens sydvestlige del ligger Krakow, som, uden at fornærme nogen, uomtvisteligt må påføres prædikatet som landets smukkeste stad. Dette kan delvist tilskrives det faktum, at Krakow formåede at holde sig fra skrammer under 2. Verdenskrig, hvorfor den eventyrlige, farvefulde middelalderby således ikke har tabt det fjerneste af sin store prydelse. Meget leben udspringer fra Krakows store markedsplads, Rynek Glowny. Pladsen er omkranset af prægtige facader og huser desuden den karakteristiske markedshal med stribevis af boder og restauranter. Rynek Glowny ligger i Krakows interessante gamle bydel, som også mønstrer alskens koncerter og kulturelle udstillinger, foruden et utal af restauranter og hyggelige fortovscaféer. I sydbyen findes byens store jødiske kvarter, Kazimierz, hvis nedslidte facader står i skarp kontrast til den gamle bydels nyrenoveringer. Du kan opleve stribevis af jødiske restauranter og caféer, foruden synagoger og kirkegårde med de berømte jødiske gravsten. Kazimierz-distriktet fik for alvor status efter sin medvirken i Steven Spielbergs storfilm "Schindlers liste".

Lidt væk fra Krakow ligger en side af et af verdenshistoriens sorteste kapitler, den gamle koncentrationslejr, Auschwitz, og her gemmer sig sikkert en af dit livs barskeste oplevelser. Du mødes af skiltet "Arbeit macht frei" og får derefter en guidet rundtur i lejren, der under krigen udryddede flere end to millioner mennesker. Det er, så det løber koldt ned ad ryggen, og mareridtet maner givetvis til eftertanke i sjælens inderste.

Smuk natur er ikke umiddelbart det, man forbinder med Polen, men i det tilfælde må man skamme sig over sine fordomme. Naturen er nemlig over hele landet ret så forbløffende. Syd for regionen Beskidy - som i øvrigt er Europas tyndest befolkede - i det allersydligste Polen på grænsen til Slovakiet, knejser Karpaternes høje Tatrabjerge, som er et yndet turistmål året rundt. Det skønne territorium er smykket med hvidklædte bjergtoppe, blanke bjergsøer og styrtdykkende vandfald, og med de talløse afmærkede stier og rutestrækninger, er Høje Tatra storartet til vandre- og cykleture. I Høje Tatra findes desuden den fremragende skidestination, Zakopane, hvor både alpine pister samt langrendsløjper er af fineste kvalitet. I nærområdet kan man også besøge Bukowina Tatranska, Polens højest beliggende landsby.

Afbudsrejser til Polen

Selskab Dato Rejsemål Dg Afrejse Type Hotel Pris
Vi fandt desværre ingen rejser der matchede dine søgekriterier.Copyright © 2007-2020 Afbudsrejser 24


Afbudsrejser 24 - En uafhængig guide til afbudsrejser. Med forbehold for fejlregistreringer og udsolgte rejser.
De enkelte rejser skal bestilles igennem de respektive selskaber.